M–
05/08/2021

Ogrodowe rewolucje Juliette Delventhal

   Juliette Delventhal była pierwszą szefową kuchni uczestniczącą w programie rezydencji CSW Zamek Ujazdowski. Z wykształcenia jest antropologiem kultury. Mieszka w San Francisco. Od 2004 roku zajmuje się profesjonalnie gotowaniem, kształcąc się i dzieląc się swoimi umiejętnościami w USA i w Europie. Pracowała w różnych kuchniach, w tym Chez Panisse w Berkeley oraz The American Academy w Rzymie, jest także instruktorką gotowania dla dzieci i dorosłych.

   Podczas jej pierwszego pobytu na zamku w 2011 roku z jej inicjatywy powstał piec chlebowy, który działa do dziś, w którym artystka wypiekała chleb oraz pizzę przy pomocy gości CSW i przechodniów którzy zaciekawieni oraz zachęceni zapachem zostawali na dłużej. Piec został pretekstem, swoją fizyczną obecnością zaprasza do działania., a wspólne posiłki, gotowanie i kolacje przy nim na stałe wpisały się w praktykę programu centrum.

 Także w tamtym okresie Juliette prowadziła warsztaty mające na celu poszerzenie świadomości społecznej na tematy takie jak ekologia czy korzystanie z żywności sezonowej bądź od lokalnych przedsiębiorstw wspierając tym samym rodzimy biznes. Według słów kuratorki CSW, Marianny Dobkowskiej, która była kuratorem Juliette podczas jej pierwszego pobytu jak i również podczas projektu „We’re like gardens” artystka wpoiła jej przekonanie o tym, że wspólne gotowanie i posiłki są niezwykle cenną przestrzenią spotkania pośród lokalnej społeczności i nie tylko.

„Lubimy ogrody. Lubimy gotować. Lubimy sztukę. Możemy to zrobić. Dlaczego nie?” – to hasła projektu „We’re like gardens” realizowanego od czerwca do sierpnia 2012 r.

Centralnym punktem przedsięwzięcia był ogród warzywny i ziołowy na wschodniej ścianie budynku Laboratorium obok Zamku Ujazdowskiego. Juliette Delventhal i Paweł Kruk, prywatnie mąż artystki z którym tworzyła projekt, mając to na uwadze stworzyli ogród w którym od początku do końca wszystko sprawiało by ludzie, lokalna społeczność mogła zbierać się i aktywnie uczestniczyć w świecie kultury, poprzez kontakt z artystami jak i w świecie kulinarnym w bezpośrednim kontakcie z naturą.